Amânarea aplicării pedepsei – acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu D.N.A. Iași

În baza art. 485 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, la data de 12.11.2021, Tribunalul Vaslui a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la data la data de 01.11.2021 de ÎCCJ- DNA Serviciul Teritorial Iaşi si inculpatul X – cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual în formă continuată, prevazuta de art. 47 Cod penal raportat la art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (2 acte materiale). 

Conform acordului de mediere încheiat în baza art. 83 Cod penal, tribunalul a dispus amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, calculat conform art. 84 Cod penal, cu stabilirea în sarcina inculpatului, in temeiul art. 85 alin. 1 Cod penal, ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  1. a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vaslui, la datele fixate de acesta; 
  2. b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; 
  3. c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; 
  4. d) să comunice schimbarea locului de muncă; 
  5. e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. 

Instanța a luat act că inculpatul a fost asistat de apărătorul ales avocat Dimitriu Sorin. 

De precizat ca, în urma negocierilor, părțile au stabilit ca nu este oportun ca inculpatului sa i se impuna executarea vreunei obligatii prevazute la art. 85 alin. 2 Cod penal: 

  1. a) să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională; 
  2. b) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă cuprinsă între 30 şi 60 de zile, în condiţiile stabilite de instanţă, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. Numărul zilnic de ore se stabileşte prin legea de executare a pedepselor;
  3. c) să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate;
  4. d) să se supună măsurilor de control, tratament sau îngrijire medicală;
  5. e) să nu comunice cu victima sau cu membri de familie ai acesteia, cu persoanele cu care a comis infracţiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanţă, ori să nu se apropie de acestea;
  6. f) să nu se afle în anumite locuri sau la anumite manifestări sportive, culturale ori la alte adunări publice, stabilite de instanţă;
  7. g) să nu conducă anumite vehicule stabilite de instanţă;
  8. h) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme 
  9. i) să nu părăsească teritoriul României fără acordul instanţei;
  10. j) să nu ocupe sau să nu exercite funcţia, profesia, meseria ori activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. 

 

Inițiativa încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției a fost luată nu atat prin raportare la probele existente împotriva inculpatului, ci a fost avut în vedere factorul timp, durata întregului proces penal până la finalizarea cailor de atac, perioada de timp care nu poate fi previzionata si care conduce la posibilitatea aparitiei unor traume psihice greu de evaluat. Un argument in plus a constat in faptul ca, pe intreaga perioada a cercetarilor, inculpatului i-a fost restrans dreptul de a-și exercita funcția,  fiind pus la dispoziție.

De asemenea, am avut în vedere ca soluția propusă, de amânarea aplicării pedepsei, are ca efect punerea persoanei în situația anterioara punerii in miscare a actiunii penale, inculpatul X urmand a fi repus în funcția în care și-a exercitat profesia mulți ani de zile.

Categories: Cazuri și verdicte