Avocat din Iasi achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Avocat din Iasi achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

 

 

La data de 3 noiembrie 2016, DIICOT – ST Bacău a trimis în judecată un avocat din cadrul Baroului de Avocati Iasi, impreuna cu mai multe persoane fizice şi juridice, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi mai multe infracţiuni economice, respectiv delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, prejudiciul fiind calculat la peste 15 milioane lei.

Prin rechizitoriu, s-a aratat ca presupusa activitate infracţională a avut loc în cursul anilor 2014-2016, grupul infractional urmarind decapitalizarea fortaţă a unei societăţi pe acţiuni din Moldova, inculpatul avocat avand rolul de a coordona activitatea celorlalti membri ai grupului infractional organizat, in numele liderului B.A.

Potrivit acuzarii, inculpatul avocat B.R.A., datorita pregatirii de specialitate a avut rolul de a escamota activitatea ilicita a membrilor gruparii infractionale de a escamota activitatea ilicita a membrilor gruparii infractionale, prin intocmirea unor acte juridice care sa disimuleze transefrurile financiare frauduloase sub foma unor contracte de imprumut aparent legale.

Liderul gruparii B.A. impreuna cu inculpatul avocat B.R.A. i-au cooptat in cadrul grupului infractional pe F.C. care facea parte deja din consiliul de administratie al societatii devalizate, R.C. si M.P.N. In cadrul pluralitatii constituite acestia au avut rolul de a reprezenta de jure societatile comerciale intre care au avut loc transferurile patrimoniale frauduloase si de a semna inscrisurile in baza carora acestea au avut loc. Acesti inculpati nu actionau in mod autonom, ci doar la ordinele liderului B.A., transmise prin intermediul coniculpatului avocat B.R.A.

Astfel, liderul gruparii B.A. şi-ar fi însuşit din patrimoniul societăţii prejudiciate sumele de bani, prin viramente bancare efectuate în conturile altor două societăţi comerciale controlate direct sau indirect de inculpaţi,

Pe parcursul urmăririi penale, fata de inculpatul avocat B.R.A. a fost dispusa masura retinerii pentru o perioada de 24 de ore, propunerea luarii masurii arestului preventiv fiind respinsa de judecatorul de drepturi si libertati, pana in vara anului 2018 fiind plasat sub control judiciar cu obligatia de a nu parasi teritoriul tarii.

Curtea de apel Bacau, sesizata ca prima instanta, a dispus condamnarea, urmare schimbarii incadrarii juridice, din infractiunea de delapidare in infractiunea prevazuta de art 272 alin 1 lit c din Legea nr. 31/1990,efectuarea de împrumuturi peste plafonul prevăzut de lege, şi achitarea pentru celelalte fapte.

În apel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin Decizia penală nr. 195/31.05.2019 a desfiinţat în parte sentinţa penală apelată şi, în rejudecare, a schimbat încadrarea juridică din infracţiunea prevăzută de legea nr. 31/1990 în cea de delapidare şi, alaturi de ceilalti inculpati, a dispus achitarea inculpatului avocat B.R.A. cat si restituirea bunurilor ridicate cu ocazia efectuarii perchezitiei imobiliare, atat la domiciliu cat si la sediul profesional.

Importat de mentionat ca, audiat in calitate de martor, la data de 02.06.2016, inculpatul avocat a fost anchetat mai multe ore de catre procuror, acesta folosind presiuni de natura psihica, cerand insistent sa declare la dictare.

Pentru initiativa de a denunta maniera de lucru a procurorului, la data de 29.06.2016, fata de avocat a fost dispusa masura retinerii si prezentarea in fata Curtii de Apel Bacau cu propunerea luarii masurii preventive a arestului.

Toate acestea intrucat avocatul a avut o pozitie ferma, de a pastra secretul profesional.

 

 

Avocatului  B.R.A. i-a fost asigurată apărarea, atat in faza de urmarire penala, a judecatii cat si apelului de avocatul titular al Cabinetului de Avocat Dimitriu Sorin Manuel.