Consultații juridice online – onorarii
Puteti beneficia de consultatii juridice din partea noastra folosind formularul de mai jos. Completati toate campurile cu atentie si va vom raspunde in cel mai scurt timp. Complexitatea cauzei influenteaza si costul consultatiei juridice. Plata se efectueaza, in baza facturii emise de Cabinet, in conturile deschise la Banca Romaneasca,
Cont in RON RO11BRMA0999100066812820.
Cont in EURO RO62BRMA0242029706695400.
Cu privire la onorariile percepute, raspund pe aceasta cale Dvs. precum si unui prieten care a angajat pentru firma sa un avocat, pentru o suma – pentru mine modica – si constata ca toate actiunile intreprinse in instanta sunt fara succes.
Am citit zilele astea un articol publicat pe avocatura.com care raspunde intrebarilor ce adeseori mi-au fost adresate :
“de ce au unii avocati un pret de 100 de euro pe ora, si altii de 300 de euro pe ora?
Toti vor spune: “Ce face diferenta?”.
Un neinitiat ar spune: “Domnule, dar nu e tot avocat, si cel de 100 de euro / ora, si cel de 300 de euro?”. Dar daca mai vorbim si de cel de 30 euro / ora, si de cel de 15, ce sa mai discutam? Diferenta este foarte mare. Numai ca nu este vorba despre acelasi serviciu.
In esenta, daca vei solicita, de exemplu, si unui avocat de 100 de euro, si unui avocat de 300 de euro, sa-ti redacteze un contract, un contract iti va livra, la final”.
Insa, in ce priveste continutul, capacitatea de reglementare, tehnica de reglementare, capacitatea de a anticipa situatiile neplacute, la un contract de 300 de euro vei fi mult mai bine asigurat decat in cazul unui avocat care-ti factureaza numai pe 100 de euro.
Pentru ca cel cu 100 de euro tinde sa-si obtina bani – si-si obtine bani – din volum, facand multe contracte, repetitive, la un nivel de exigenta mediocru, iar cel de 300 de euro aloca mai mult timp, mai multe cunostinte, o pregatire mai mare, pentru a obtine un contract care sa fie, pur si simplu, cristal. Ireprosabil. Perfect adaptat situatiei in care te afli. N-ai cum sa ceri perfectiune, daca platesti un lucru de duzina.
“Deci, daca ar fi sa raspund la intrebare, cred ca raspunsul ar trebui sa vina tot de la o intrebare: ce-ti doresti? Iti doresti o problema tratata ireprosabil, perfect, sau o problema tratata mediocru? Este cum a spus Warren Buffett: “Pretul e ceea ce platesti. Valoarea este ceea ce primesti.”
Bineinteles ca ma puteti contrazice, spunand ca exista si contracte prost facute, care au fost platite cu 300 de euro / ora. E-adevarat. Exista si astfel de situatii, dar aici vorbim despre culpa profesionala. Si despre raspundere profesionala. Care exista. Dar, in general, exista un echivalent intre pretul platit de client, si calitatea lucrarii pe care o primeste de la avocat.
Am fost intrebat daca vad lacomie in profesia mea, la colegii mei avocati. Vad lacomie la avocati, in egala masura cata vad lacomie la medici. In egala masura cata vad la profesorii care fac pregatire cu elevii. In egala masura cata vad la arhitecti.
Un avocat este obligat sa invete sa se vanda. Pentru ca altfel, daca te vinzi prea ieftin ca avocat, ramai fara timp. Ramai fara timp pentru lucrurile esentiale care te-au dus in acea pozitie din cariera. Daca te vinzi prea ieftin, n-ai timp sa mai citesti, n-ai timp sa te pregatesti, nu ai timp sa ramai conectat la realitatea juridica, si n-ai timp sa te dezvolti tu personal. Deci n-ai voie, ca avocat, sa te vinzi prea ieftin. Pentru ca, in realitate, daca te vinzi prea ieftin, iti compromiti cariera.
Ai nevoie de o intreaga infrastructura ca sa fii avocat
Vorbeam anterior ca un avocat trebuie sa intretina un intreg aparat care ii permite sa isi exercite profesia. Nu poti sa fii avocat doar cu cunostintele din cap, cu o servieta si o agenda pe care sa-ti notezi. Si, eventual, cu doua-trei coduri inghesuite in servieta. Ai nevoie de o intreaga infrastructura pentru a fi avocat.
La fel, vorbeam la un moment dat despre asteptarile sociale. Oamenii se asteapta, cand merg la un avocat, sa gaseasca un anumit tip de persoana. Se asteapta ca avocatul sa stapaneasca bine limba romana, se asteapta ca avocatul sa fie cultivat, se asteapta ca avocatul sa aiba nivelul de inteligenta adecvat. Dar, se mai asteapta ca avocatul sa se afle in starea de spirit necesara purtarii unei lupte in instanta. Se asteapta ca avocatul sa fie creativ, si sa gaseasca o solutie la fel de inedita, sau pe cat de inedita i-a fost prezentata problema. Se asteapta ca avocatul sa fie si creativ, si reactiv. Se asteapta ca avocatul sa aiba disponibilitate. Sa poata sa fie prezent la toate termenele de judecata. Se asteapta ca avocatul sa poata fi prezent in instanta, daca primeste un telefon cu o jumatate de ora inainte.
Ei bine, pentru a exista toate aceste disponibilitati, avocatul trebuie sa isi organizeze foarte bine timpul, si eforturile pe care le face. Iar un client bineinteles ca se asteapta la toate lucrurile astea. Se asteapta ca avocatul sa aiba un birou curat, mobilat, intretinut, sa aiba echipamente, sa poata comunica printr-un telefon la care avocatul sa raspunda tot timpul.
Toate lucrurile astea – disponibilitate, cunostinte, managementul timpului – se regasesc in pret. In momentul in care avocatul este fortat – autofortat, daca vreti, adica el se evalueaza si pretinde onorarii mici – nu-si va putea satisface niciodata celelalte nevoi. Vei avea un avocat frustrat, complexat. Un avocat care-si desfasoara activitatea intr-un spatiu meschin nu va fi in stare sa poarte o competitie, o lupta cu cineva care este debordant de bunastare. Pur si simplu, la nivel psihic nu este pregatit sa se confrunte cu un astfel de om.
Toate lucrurile astea se regasesc in onorariu.
Daca negociezi cu un avocat, si pretinzi ca el sa accepte pentru cazul tau un onorariu mai mic, trebuie sa te astepti si la mai putine lucruri.”