CULPA COMUNA A CONDUCATORULUI AUTO CU CEA A VICTIMEI ACCIDENTULUI RUTIER

Sentinta penala prin care se retine culpa comuna a conducatorului auto cu cea a victimei care traversa strada printr-un loc nepermis

Judecătoria Sectorului 1 București, Sentința penală nr. 29/2015, portal.just.ro

 

Față de nerespectarea de către inculpat a reglementărilor legale privind viteza pe drumurile publice din localități, în condițiile în care victima a traversat prin loc nepermis și fără a se asigura, instanţa va reţine existenţa, dincolo de orice îndoială rezonabilă, a culpei comune a inculpatului şi a victimei în producerea accidentului de circulaţie în proporţie de 30% pentru inculpat și 70% pentru victimă.

Pentru a se pronunta, instanta a avut in vedere urmatoarele argumente:

-potrivit art.49 alin.1 OUG 195/2002, „limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h”, iar potrivit art. 35 alin. 1 din OUG 195/2002, „participanţii la trafic trebuie să aibă un comportament care să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei, să nu pună în pericol viaţa sau integritatea corporală a persoanelor şi să nu aducă prejudicii proprietăţii publice sau private.

-din raportul de expertiză tehnică auto rezultă că la momentul producerii accidentului rutier viteza autoturismului era peste limita legală de 50 de km/h; în condițiile în care, inculpatul era obligat să circule cu viteza maximă admisă de lege în localitate şi cu atenţie sporită la trafic rezultă că producerea accidentului a fost astfel cauzată de nerespectarea de către inculpat a prevederilor art. 49 alin. 1 din OUG nr. 195/2002 rep. şi art. 35 alin. 1 din OUG 195/2002 rep.

-victima, în calitatea sa de participant la trafic ca pieton, aceasta s-a angajat în traversarea carosabilului în mod neregulamentar, prin TRAVERSARE PRIN  și fără să se asigure, în fugă, având o alcoolemie de 0,60 ‰g alcool în sânge deşi era obligată să prevină accidentarea sa şi să se comporte în aşa fel încât să nu constituie un pericol pentru ceilalţi participanţi la trafic şi să se angajeze în traversarea străzii numai prin loc special amenajat (existent în apropiere) şi după o asigurare prealabilă, corespunzătoare, potrivit art. 167 lit. d) din regulamentul de aplicare a O.U.G. 195/2002.

-dispozitiile art. 72 alin. 4 din OUG 195/2002, potrivit carora pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.