HOTARARE INEDITA A TRIBUNALULUI IASI ELIMINAREA OBLIGATIEI DE A NU PARASI TARA DIN CONTROLUL JUDICIAR

HOTARARE INEDITA A TRIBUNALULUI IASI ELIMINAREA OBLIGATIEI DE A NU PARASI TARA DIN CONTROLUL JUDICIAR – OBLIGATIE PREVAZUTA DE ART 215 ALIN 2 LIT A COD DE PROCEDURA PENALA

 

 

 

La data de 11 februarie 2020 Tribunalul Iasi a analizat contestatia formulata impotriva Ordonantei emisa la 30.01.2020 de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – D.I.I.C.O.T  Serviciul Teritorial Iasi in dosarul penal nr. 000/P/2019, prin care a dispus, fata de inculpatul S.M., prelungirea masurii preventive a controlului judiciar pentru o noua perioada de 60 de zile.

 

Masura controlului judiciar a fost dispusa prin Ordonanta procurorului din data de 01.11.2019, ultima prelungire fiind cea din data de 30.01.2020, pentru o noua perioada de 60 de zile, de la 01.02.2020 pana la data de 31.03.2020, inculpatul S.M. fiind cercetat pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la introducerea in tara, fara drept, de droguri de risc, fapta prevazuta de art 48 alin 1 din Codul penal raportat la art 3 alin 1 din Legea nr. 143/2000, republicata, 3 infractiuni, fapte comise in concurs real prev de art 38 alin 1 Cod penal.

 

In motivarea plangerii, a fost criticata ordonanta de prelungire a masurii preventive, solicitand in principal revocarea masurii controlului judiciar, iar in subsidiar inlaturarea obligatiei de a nu parasi tara fara incuviintarea organelor judiciare, raportat la faptul ca nu mai exista temeiuri care sa justifice prelungirea acestei masuri, avand in vedere conduita procesuala a inculpatului atat inainte de a se dispune masura, cat si ulterior, prezentandu-se la toate chemarile organului de urmarire penala.

 

La analiza plangerii Tribunalul Iasi a avut in vedere prevederile Constitutiei Romaniei si decizii relevante ale Curtii Europene ale Drepturilor Omului cat si aspectele de ordin personale ale inculpatului, toate acestea fiind indicate in continutul plangerii care in aprecierea judecatorului de drepturi si libertati , raportat la continutul concret al controlului judiciar dispus fata de inculpat, se impune inlaturarea obligatiei de a nu depasi limita teritoriala a Romaniei, aceasta in respectarea dreptului la munca si a dreptului la mentinerea legaturilor familiale, acestea neputind fi neglijate, chiar in contextul derularii unei anchete penale, inculpatul prezentand suficiente garantii ca se va prezenta in fata organelor judiciare, raportat la faptul ca acesta a raspuns tuturor chemarilor acestora, a avut o buna conduita, nu s-a sustras urmaririi penale, nu a incercat sa influenteze in niciun fel administrarea probatoriului.

 

Raportat la aceste aspecte judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Iasi a retinut ca nu se contureaza caracterul necesar al restrangerii libertatii de miscare a inculpatului pentru desfasurarea adecvata a urmaririi penale si a reconsiderat continutul controlului judiciar dispus fata de inculpatul S.M., in sensul de a inlatura obligatia impusa acestuia de a nu depasi limita teritoriala a Romaniei fara incuviintarea prealabila a organelor judiciare/procurorului competent.

 

Totodata judecatorul a constatat ca inculpatul a fost asistat in procedura judiciara de aparator ales, Dimitriu Sorin Manuel avocat in Baroul de Avocati Iasi.

 

Doresti asistenta juridica penala ? Apeleaza la avocat penalist Iasi Sorin Dimitriu . Rezultate pe masura asteptarilor . Apeleaza tel 0749014433 sau dimitriuavocat@gmail.com.