Filiatia in reglementarea Noului Cod civil

Filiatia in reglementarea Noului Cod civil

Filiatia reprezinta legatura juridica dintre o persoana si parintii acesteia, insa filiatia poate fi si rezultatul infierii.

Noul Cod civil stabileste in prevederile art. 412 si ale art. 414 ca, intervalul de timp cuprins între a 300-a şi a 180-a zi dinaintea nasterii copilului este timpul legal al conceptiunii, termen care se calculeaza zi cu zi; copilul nascut sau conceput in timpul  casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Paternitatea poate fi tagaduita daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului. Cu alte cuvinte, din coroborarea celor doua texte rezulta o abordare diferita a paternitatii dim casatorie fata de cea din afara casatoriei.

Legiuitorul roman a introdus, ca element de noutate fata de vechea reglementare, prin dispozitiile art. 412 alin. 2, si posibilitatea dovedirii conceptiunii in intervalul stabilit in alin.1 al aceluiasi articol sau chiar in afara lui, prin mijloace de proba stiintifice, consacrand astfel expres caracterul relativ al prezumptiei timpului legal al conceptiunii.

Filiatia fata de tata se poate stabili fie prin recunoastrea copilului prin declaratie la Serviciul de stare civila, inscris autentic ori testament, fie pe cale judecatoreasca in cadrul unei actiuni in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, fie a unei actiuni in tagada paternitatii in situatie unei filiatii fata de tatal din casatorie ori pe calea unei actiuni in contestarea filiatiei fata de tatal din casatorie.

Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei este o actiune care poate fi promovata ori de cate ori tatal din afara casatoriei nu recunoaste copilul. In aceasta situatie actiunea care apartine copilului poate fi introdusa la instanta de catre mama acestuia ori reprezentantul legal, precum si de mostenitorii copilului, in cazul decesului acestuia din urma. Actiunea va fi introdusa impotriva pretinsului tata sau a mostenitorilor acestuia, fiind imprescriptibila in timpul vietii copilului.

Actiunea in tagada paternitatii se introduce ori de cate ori copilul conceput de mama casatorita nu este al sotului acesteia si poate fi introdusa de: sotul mamei impotriva copilului ori impotriva mamei daca copilul a decedat in termen de 3 ani de la data la care a afalat ca este prezumat a fi tatal copilului ori de la data cand a aflat ca prezumptia nu corespunde realitatii sau de la data ridicarii interdictie si actiunea nu a fost inceputa de catre tutore; de mama sau copil impotriva sotului mamei ori a mostenitorilor sotului daca acesta din urma a decedat in termen de trei ani de la data nasterii copilului, de la data ridicarii interdictiei, daca mama fusese pusa sub interdicite si actiunea nu a fost pusa in miscare de tutore sau poate fi introdusa de tatal biologic al copilului impotriva sotului mamei si copilului ori impotriva mostenitorilor acestora, daca sotul si copilul au decedat, pe toata durata vietii sale. Aceasta actiune poate fi introdusa de copilpe tota durata vietii sale.

Actiunea in contestarea filiatiei fata de tatal din casatorie poate fi introdusa de orice persoana interesata, oricand, putandu-se solicita instantei sa se constate ca,  nu sunt intrunite conditiile pentru ca prezumptia de paternitate sa se aplice unui copil înregistrat in acetele de stare civila ca fiind nascut din casatorie.