Incepand cu data de 1 noiembrie se modifica ordinea de stingere a datoriilor

Incepand cu data de 1 noiembrie se modifica ordinea de stingere a datoriilor

Monitorul Oficial a publicat la data de 28 august 2012 OG 16/2012 prin care Codul de procedura fiscal este modificat.

Astfel, OG 16/2012, printre altele adduce modificari articolului 115 si stabileste ca sunt stinse cu prioritate toate obligatiile principale in ordinea vechimii lor si abia apoi se acopera accesoriile, tot in ordinea vechimii pe care acestea o au.

Asadar, in cazul in care un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, ordinea de stingere a datoriilor se modifica astfel:

1. Se sting cu prioritate toate obligatiile fiscale principale in ordinea vechimii acestora;

2. Dupa stingerea tuturor obligatiilor fiscale principale, se sting obligatiile fiscale accesorii (dobanzi si penalitati) in ordinea vechimii acestora.

Mai mult, OG nr. 16/2012 completeaza art. 115 cu un nou alineat, alineatul 32, care reglementeaza o exceptie de la regulile existente in privinta stingerii datoriilor

Pe scurt, in cazul obligatiilor fiscale de plata stabilite de organele de inspectie fiscala, precum si amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligatia fiscala sau amenda pe care o alege contribuabilul.