Modificarea obligațiilor condamnatului în cazul suspendării

MODIFICAREA OBLIGATIILOR CONDAMNATULUI IN CAZUL SUSPENDARII SUB SUPRAVEGHERE A EXECUTARII PEDEPSEI CONFORM NOULUI COD PENAL

Noul cod penal prevede la art. 95 posibilitatea ca pe parcursul termenului de supraveghere, obligațiile impuse prin hotărârea judecatorească să poată fi modificate de instanța de executare.

În acest fel se asigură persoanei condamnate șanse sporite de îndreptare și reintegrare socială

Art. 95 alin. 1 din Noul cod penal stabilește că “dacă pe parcursul termenului de supraveghere au intervenit motive care justifică fie impunerea unor noi obligații, fie sporirea sau diminuarea condițiilor de executare a celor existente, instanța dispune modificarea obligațiilor în mod corespunzător, pentru a asigura condamnatului șanse mai mari de îndreptare”.

Aceasta presupune că nu se poate dispune, pe parcursul termenului de supraveghere, modificarea obligației de a-și îndeplini integral obligațiile civile înainte de cel mai tarziu cu trei luni înainte de expirarea termenului de supraveghere.

Cererea de modificare a obligațiilor condamnatului se înaintează instanței de executare de serviciul de probațiune delegat cu executarea ori de judecătorul delegat cu executarea, la cererea persoanei supravegheate.

Doresc să subliniez că cererea persoanei condamnate, de incuviințare de a părăsi teritoriul țării, nu reprezintă o modificare a obligațiilor în sensul dispozițiilor art. 95 alin. 1, ci reprezintă o cerere potrivit art. 95 alin. 2 respectiv o încetare a uneia dintre obligațiile impuse.