NUMELE DE FAMILIE PE CARE IL VOR PURTA PARTILE DUPA DIVORT

Numele de familie după divorţ

 

În cazul desfacerii căsătoriei prin divorţ, Codul civil prin dispoziţiile art. 383 stabileşte următoarele reguli privind numele pe care îl vor purta părţile.

Codul civil prevede ca soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei si în acest caz instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.

O alta situatie este atunci cand soţii nu au ajuns la un acord si  instanta de judecată va decide ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, doar dacă :

* există motive temeinice justificate de interesul unuia dintre soţi ; de exemplu unul dintre soţi este cunoscut in viaţa socială şi profesională cu numele dobândit prin încheierea căsătoriei ;

* este in interesul superior al minorului ;

Numele este o componentă importantă a identităţii unei persoane, astfel încât păstrarea aceluiaşi nume de către ambii părinţi este foarte importantă pentru consolidarea personalităţii copilului şi menţinerea stimei de sine.

In cazul in care între soţi nu a intervenit o înţelegere privind numele sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi vor purta, după divorţ, numele dinaintea căsătoriei .

Dacă soţii decid să se despartă pe cale administrativă (la starea civilă sau la notarul public), dar nu se înțeleg cu privire la păstrarea numelui, atunci ofiţerul stării civile, respectiv notarul public nu pot dispune în contra voinţei soţilor, astfel încât căsătoria nu se desface. În lipsa acordului exprimat de soţi, aceştia vor emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ îndrumând părţile să se adreseze instanţei de judecata pentru a clarifica aspectul referitor la nume.