CE INTELEGEM PRIN SPALAREA BANILOR
CE INTELEGEM PRIN SPALAREA BANILOR
Pe intelesul tuturor, spalarea banilor inseamna operatiunea prin care se ascunde originea ilicita a rezultatelor infractiunilor si introducerea acestora in fluxul economic prin crearea unei aparente de legalitate.
Extinderea crimei organizate la nivel mondial, care a dus la cresterea fondurilor obtinute ilicit, a avut ca efect necesitatea reciclarii castigurilor prin disimularea originilor si integrarea ulterioara in economia oficiala.
Pentru a putea sa cheltuiasca banii murdari, in mod liber si fara oprelisti, infractorii se asigura ca orice legatura intre activitatile ilicite si castigurile obtinute vor dispare. In acelasi timp, acestia cauta o justificare pentru ca banii detinuti sa capete o aparenta de legalitate.
In acest scop, inainte de a cheltui, investi sau transmite sumele de bani obtinute ilicit, in urma activitatilor infractionale, procedeaza la “curatarea/albirea/spalarea banilor”.
Desi operatiunea in sine este practicata din Evul Mediu, sintagma spalarea banilor apare abia in anul 1970, in America, in perioada administratiei Nixon, cand sume de bani obtinute ilegal au fost transferate pentru campania electorala in Mexic, apoi au fost retrimisi in Statele Unite ale Americii, prin intermediul unei companii din Miami.
Operatiunea de spalare a banilor a luat amploare in perioada prohibitiei din Statele Unite ale Americii, in perioada anilor 1920-1933, atunci cand crima organizata de celebrul (Alphonse) Al Capone, adoptase un sistem simplu de a spala banii murdari, de achizitionare a masinilor de spalat amestecand astfel, veniturile obtinute din contrabanda cu cele obtinute legal.
Organizatiile criminale realizeaza sume uriase de bani prin savarsirea de actiuni ilicite, prin savarsirea de infractiuni precum trafic de arme, droguri, prostitutie, etc.
In tara noastra, operatinuea de spalare a banilor a fost reglementata pentru prima oara prin adoptarea Legii nr. 21/1999, la aceasta data fiind in vigoare Legea nr. 656/2002, unde infractiunea de spalare a banilor este reglementata in art. 29:
(1)Constituie infracțiunea de spălare a banilor și se pedepsește cu închisoare de la 3 la 12 ani:
- a)schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârșirea de infracțiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvârșit infracțiunea din care provin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executarea pedepsei;
- b)ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienței, a situării, a dispoziției, a circulației sau a proprietății bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârșirea de infracțiuni;
- c)dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni.
(2) Tentativa se pedepsește.