CERERI DE VALOARE REDUSA POTRIVIT NOULUI COD DE PROCEDURA CIVILA

Legea 134 din anul 2010 privind Noul Cod de Procedura Civila, in vigoare din anul 2012, introduce cu titlu de noutate, prin dispozitiile art. 1025 si urmatoarele, o noua procedura cu privire la cererile de valoare redusa.

            In cazul cererilor de valoare ce nu depaseste suma de 10.000 lei, la data sesizarii instantei, pot fi promovate potrivit titlului X. La calculul valorii nu se adauga dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii.

            Procedura nu se aplica in materie fiscala, vamala sau administrativa

            De asemenea, nu se aplica cererilor referitoare la starea civila sau capacitatea persoanelor fizice, drepturile patrimoniale nascute din raporturi de familie, mostenire, insolventa, asigurari sociale, dreptul muncii, inchirierea unor bunuri imobile, arbitraj ori atingeri aduse dreptului la viata privata.

            Potrivit dispozitiilor art. 1029, procedura este scrisa si se desfasoara in intregul ei in camera de consiliu insa instanta poate dispune infatisarea partilor, daca apreciaza acest fapt ca fiind necesar sau la solicitarea uneia dintre parti (din experienta, avand in vedere titlul de noutate al acestei proceduri nu am intalnit instanta care aiba initiativa de a judeca vreo astfel de cerere fara a solicita si infatisarea partilor, scopul urmarit de legiuitor fiind tocmai contrariul, degrevarea instantelor de judecata…).

            Taxa judiciara de timbru in cazul acestor cereri este de 200 lei.