Noul Cod de procedura civila intra in vigoare la 1 ianuarie 2016

Noul Cod de procedura civila intra in vigoare la 1 ianuarie 2016

Marti 23 octombrie 2012, Ministerul Justitiei a anuntat, printr-un comunicat de presa, adoptarea de catre Camera Deputatilor, a doua acte normative pentru pregatirea punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila si a unor masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti.

Actele normative prevad masuri pentru degrevarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie si schimbarea competentei teritoriale a instantelor in materia contraventiilor referitoare la neplata rovinietei de la locul constatarii contraventiei la domiciliul contravenientului.

Totodata, sunt cuprinse si prevederi in vederea punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila, fiind amanate, pentru a da timpul necesar asigurarii bazei materiale si resurselor umane, normele privind desfasuarea cercetarii procesului fondului in camera de consiliu si pregatirea dosarului pentru caile de atac.

Astfel, prevederile noului Cod de procedura civila vor intra in vigoare la 01 februarie 2013, cu exceptiile anterior mentionate, aplicabile de la data de 1 ianuarie 2016