AUTORITATE PARINTEASCA EXCLUSIVA DUPA DIVORT

Autoritate parinteasca exclusiva dupa divort

 

Prin autoritate parinteasca se intelege ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana cat si bunurile copilului (art. 483 Cod civil).

In concordanta cu prevederile art. 397 din Cod civil, dupa divort, ca regula, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti.

Exista insa si cazuri cand instanta de tutela poate sa acorde autoritatea parinteasca doar unuia dintre cei doi parinti; in acest caz vorbim despre exercitarea exclusiva a autoritatii parintesti (custodie unica). In aceasta situatie, celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului in care copilul este crescut si educat, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia (art. 398 alin. 2 Cod civil).

Situatii cand instanta de tutela poate acorda custodia unica:

– daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, caz prevazut de art. 398 alin. 1 Cod civil;

Se considera ca fiind motivele intemeiate: alcoolismul, bola psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de un copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de personae, traffic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti (art. 36 alin. 7 din Legea 257/2003 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copiilor);

– situatii obiective care sa faca imposibila exercitarea autoritatii parintesti de ambii parinti, caz prevazut de art. 507 Cod civil;

In acest caz, instanta dispune exercitarea autoritatii parintesti de unul singur dintre parinti ca efect al imposibilitatii acestuia de a-si manifesta vointa, textul de lege exemplificand astfel de situatii, respectiv decesul parintelui, punerea sub interdictie, decaderea din drepturile parintesti.

– in urma intelegerii parintilor, instanta poate incuviinta cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, dar numai cu respectarea interesului superior al minorului, caz prevazut de art. 506 Cod civil.

Avocat-Iasi-Dimitriu-Sorin